Komoča
2. augusta (TASR) - V obci Komoča v okrese Nové Zámky sa začal najväčší
gastrofestival na Slovensku. Počas dvoch dní sa na Oáza International
Gastrofestivale predstavia kulinárske tímy nielen zo Slovenska, ale aj
zo zahraničia.
Vlani sa na súťaži vo varení zúčastnilo 234 tímov z Maďarska, Česka, Nemecka, Rumunska, zo Slovenska i Srbska. "V minulosti sme privítali aj kuchárov z Fínska, Turecka či Indie," informovali organizátori podujatia z občianskeho združenia Oáza Komoča.
Gastrofestival získal zápis v Knihe slovenských rekordov, kde trikrát po
sebe dosiahol titul najväčšieho slovenského gastrofestivalu. Jeho
súčasťou je súťaž vo varení vo viacerých kategóriách, ale aj zóna Chute
regiónov. Jej cieľom je prezentovať rozmanitosť mikroregiónov, ich
regionálne gastronomické charakteristiky či lokálne ľudové zvyky a
činnosti smerujúce k uchovávaniu ľudových tradícií. Festival ponúkne aj
hudobný program, ukážky remesiel, rodinné aktivity či tanečný dom.
Spoločnosť Arriva Nové Zámky zabezpečí počas festivalu špeciálnu
kyvadlovú dopravu z Nových Zámkov do kempu Oáza v Komoči. Cieľom je
zmierniť dopravné zápchy a ušetriť návštevníkom festivalu čas pri
hľadaní parkovacieho miesta.